A gyémántokról

Gyémánt:

  • a legnehezebb és egyben a legértékesebb természetes ásványi anyag
  • a természet egyetlen, leggyakoribb eleme alkotja – a szén kristályosodott alakban
  • általában vulkanikus tevékenység során keletkezik, ahol a kialakulásához biztosított a magas hőmérséklet és a nyomás

Minden gyémánt egyedi, és különleges tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek meghatározzák az értékét. A 20. század közepén az Amerikai Gemológiai Társaság (GIA) létrehozta a minőségértékelés világszerte elfogadott szabványát, amely a 4C néven ismert. Ezen rövidítés a következő szavakat rejti:

1.       Color (szín)
2.       Clarity (tisztaság)
3.       Cut (csiszolás)
4.       Carat weight (karátos súly)

1. Szín

A kémiailag tiszta és strukturált gyémántnak nincs színe, és az értéke magasabb. A legtöbb esetben azonban előfordulnak benne kémiai adalékanyagok, amelyek az elszíneződését okozzák, ezért a gyémántok különböző színárnyalatokban fordulnak elő. Sokuk annyira finom, hogy egy laikus számára felismerhetetlen. Azonban ez a gyémánt alacsonyabb árát okozza.

Tökéletesen színtelen gyémántot nagyon ritkán találni a természetben.

A klasszikus fehér gyémántok színskáláját D-től Z-ig terjedő skálán határozzák meg.

  • a D egy teljesen színtelen, rendkívül értékes gyémánt
  • az ékszerekben a leggyakrabban a G-J színskála gyémántjait használják, azaz majdnem színtelenek
  • a Z színezetű gyémántok a még a laikusok számára is felismerhetősen sárga vagy akár barnás színnel rendelkeznek

farba-diamantov

Ezzel a skálával azonban az úgynevezett „fancy color“-t nem jelölik, azaz a zöld, kék, rózsaszín és fekete árnyalatú gyémántokat.

2. Tisztaság

A tisztaságot befolyásolják:

  • Zárványok - belső szabálytalanságok a kristályszerkezetben, megakadt apró kristályok, üregek, repedések, szemcsésség, zavarosság és mások.
  • Hibák - külső gödröcskék, karcolások, felesleges fazetták, csiszolatlan részek vagy égési sérülések

A tisztaság értékelése abból áll, hogy meghatározzák e hibák számát, méretét és helyét, valamint azt, hogy ezek hogyan befolyásolják az összmegjelenést. Minél kevesebb zárvány és hiba van a gyémántban, annál fényesebb. A gyémánt tisztaságát azonban e hibák mérete, elhelyezkedése és láthatósága is befolyásolja.

cistota-diamantov

3. Csiszolás

A gyémánt csiszolása meghatározza az arányait, a fényét és a szimmetriáját. Ennek köszönhetően a gyémántra eső fény visszaverődik és megtörik, ezáltal összetéveszthetetlen szikrát hoz létre. A 4C közül a csiszolást tartják a legfontosabbnak, mert ez határozza meg a gyémánt minőségét és megjelenését. A gyémánt végső csiszolása megmutatkozik a szépségében és az értékében. A megfelelő csiszolással kiküszöbölhetők vagy finomíthatók a gyémánt természetes hibái – a tökéletlenségek és a zárványok.

A gyémánt legnépszerűbb alakjai:

A legismertebb, legnépszerűbb és a leggyakrabban használt a kerek briliáns csiszolás, amely magas fényt és csillogást kölcsönöz a gyémántnak.

4. Karátos súly

velkosť-diamantov

A gyémánt súlyának mértékegysége a karát. 1 karát = 0,2 g. Jelölés ct. A klasszikus briliáns csiszolású gyémánt, amelynek súlya 1 karát, nagyjából kb. 6,5 mm átmérőjű. A gyémánt ára azonban nem nő a súlyával arányosan. A nagy gyémántok értékesek, ezért a 2 karátos gyémánt drágább, mint két 1 karátos gyémánt. Minél nagyobb a gyémánt, annál tisztábbnak kell lennie, tökéletesebb csiszolással.