Fedezze fel az arany varázsát

SOFIA-zlato

Az arany ékszerek népszerűsége megélte a saját hullámvölgyeit. Ma azonban az arany ismét az élen jár, főleg a tulajdonságai miatt. Az ékszerészek olyan kollekciókkal rukkolnak elő, amelyekben visszatérnek a klasszikus sárga színhez. A fehérarany nagyon népszerű, és ha valami különlegessel akar ragyogni, akkor a rózsaarany az igazi. Vizsgáljuk meg, miért szeretjük annyira ezt a nemesfémet.

Az arany ékszerek a luxus érzetét keltik

Az arany a luxushoz és a gazdagsághoz kapcsolódik. Ez a kapcsolat azokban az időkben gyökerezik, amikor még a nemesi és királyi családok díszítették magukat ezzel a fémmel. Ma az arany megfizethetőbb, mint sok évvel ezelőtt, ezért a világhírű márkák egyre inkább aranyból készítik a kollekcióikat.

Az arany ékszereknek már nem kell kifejezniük a társadalmi státuszát úgy, mint egykor, de mindenképpen egy kis luxust kölcsönöznek a megjelenésének.

Sofia-zlate-nausniceSofia-zlaty-prstenSofia-zlaty-prstenSofia-zlate-nausnice

Az arany szellemi dimenziója

Az arany a Naphoz kapcsolódik, amely sok kultúrában a boldogságot, a jólétet, a bőséget, a sikert és a tartós kapcsolatokat szimbolizálja. Az arany viselésével mindennap megemlékezhet ezekről az értékekről, és arany ékszerek formájában megajándékozhatja vele a szeretteit is.

Sofia-zlaty-privesokSofia-zlate-nausniceSofia-zlaty-privesokSofia-zlate-nausnice

Különösen a fiatalok szeretik különféle drágakövekkel és féldrágakövekkel díszíteni az arany ékszereket. Kiegészítik az arany ékszerek szimbolikáját más értékekkel, amelyeket a drágakövek hordoznak.

A minőség szinonimája

Az arany ékszerek valóban nagyon sokáig tartanak, ezért fektetnek aranyba az emberek. Az ezüsttel ellentétben az arany nem oxidálódik. Sokkal erősebb és tartósabb is. Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően az arany ékszerek nehezebben karcolódhatnak meg és deformálódhatnak. Tehát, ha kevesebb karbantartást igénylő ékszert szeretne, nyúljon az aranyhoz.

Sofia-zlaty-prstenSofia-zlaty-privesokSofia-zlate-nausniceSofia-zlate-nausnice

Az arany ékszerekhez szintén elválaszthatatlanul kapcsolódnak a bennük elhelyezett különféle drágakövek. Nekik köszönhetően a hétköznapi arany ékszerek műalkotássá válnak, és az értékük csillagászati magasságokba emelkedhet.

Az arany ékszerek ára nemcsak a súlytól függ, hanem magától az ékszer feldolgozásától, vagy a már említett drágakövek behelyezésétől is.

Az arany különböző színei

Az arany színe annak finomságától és az adalékanyagoktól függ, amelyek a végleges ötvözetet alkotják. Az arany finomságát karátokban adják meg, amelyek kifejezik az ötvözetben lévő arany arányát. A tiszta aranyat 24 karátosnak nevezik, a 18 karátos arany 18 rész aranyat és 6 rész egyéb fémet tartalmaz, ami azt is jelenti, hogy a keverék térfogatának 75%-a tiszta arany, a fennmaradó 25% pedig adalékanyagokból áll. A 14 karátos aranyban a tiszta arany aránya a keverékben 14 rész, tehát 58,5%, a fennmaradó 10 részt pedig adalékanyagok alkotják.

Az adalékanyagokat főleg azért használják az aranyműves szakmában, mert a tiszta arany túl puha, és nem alkalmas ékszerek készítésére. A gyártási keveréket olyan fémekkel egészítik ki, mint az ezüst, a réz, a cink vagy a palládium, amelyek megadják az arany szilárdságát.

Sárga arany: a természetes arany és a színben gazdag ötvözetek adják az arany ékszerek tipikus színét és fényét. A sárga arany leggyakrabban használt adalékanyagai a vörös árnyalatú réz, valamint az ezüst is. Ezeknek a fémeknek a professzionális keveréke kellemes sárga színt kölcsönöz a sárga aranynak.

A sárga árnyalatok az ötvözet aranytartalmától függően változnak. A legmelegebb természetesen a 24 kt arany. Ezzel szemben a 14 kt arany fémes és hűvösebb sárga árnyalatot hordoz.

Sofia-zlaty-prstenSofia-zlaty-nahrdelnikSofia-zlate-nausniceSofia-zlaty-prsten

Fehérarany: a keverék ezüstös-fehér jellegéhez fehér fémet kell használni. Az arany természetes színe azonban sárga, ezért a fehérarany továbbra is megőrzi a sárga finom árnyalatát. Az ékszer végső színére a ródium teszi fel a pontot, amit az ékszer felületére visznek fel. A ródium szilárd nemesfém a platinafémek csoportjából. Galvanikusan viszik fel a felületre, így idővel elhasználódik és megkopik.

Sofia-zlaty-prstenSofia-zlaty-nahrdelnikSofia-zlaty-prstenSofia-zlate-nausnice

Rózsaarany: Az arany ékszerek gyönyörű rózsaszín árnyalatát olyan ötvözet felhasználásával hozzák létre, ami nagyobb arányban tartalmaz rezet. Különösen azután vált népszerűvé, hogy Louis Cartier 1920-ban megtervezte a "Trinity" gyűrűt, ahol három színű aranyat használt. A rózsaarany a szerelmet tükrözi, a sárga a hűséget, a fehér pedig barátságot jelent. Mindhárom együtt a harmóniát szimbolizálja.

Sofia-zlate-nausniceSofia-zlate-nausniceSofia-zlaty-privesokSofia-zlate-nausnice

Az arany ékszerekről való gondoskodás

Az arany ékszerek lényegesen jobban ellenállnak a mechanikai igénybevételeknek, mint például az ezüst ékszerek. Ennek ellenére megfelelő ápolást igényelnek, hogy hosszú évekig ugyanolyan szépek maradjanak. Javasoljuk, hogy aranyhoz tervezett kendővel tisztítsa meg őket, és ha ékszereket hord, évente egyszer szakszerűen tisztítsa meg, fényesítse, ellenőrizze a kövek elhelyezését és az illeszkedések szilárdságát. A fehérarany felülete ródium felületkezeléssel rendelkezik, és idővel elveszítheti a "fehér" színét és fényét. Ebben az esetben forduljon az aranyműveshez, a ródiumréteg helyreállítása érdekében.

Sofia-zlaty-privesokSofia-zlaty-prstenSofia-zlaty-privesokSofia-zlate-nausnice

Az aranyötvözetekre agresszívan hatnak a vegyi anyagok, mint például a klór vagy más tisztítószerek. Ezek nemcsak magára a fémre, hanem a beléjük ágyazott kövekre vagy gyöngyökre is hátrányos hatással vannak. Ezért azt javasoljuk, hogy vegyi anyagok használata közben, valamint a medencébe vagy a pezsgőfürdőbe való belépés előtt mindig vegye le az ékszereit.

Ajándékozzon aranyat, ajándékozzon értéket

Az arany olyan fém, amellyel biztosan nem ront el semmit. A legtöbb nőnek van legalább egy arany ékszere, ezért ha nem tudja, milyen ajándékot adjon az ünnepre, fogadjon a minőségre és az értékre, amit az arany képvisel.

Sofia-zlaty-nahrdelnikSofia-zlaty-prstenSofia-zlate-nausniceSofia-zlaty-nahrdelnik

Az arany mögött egy másik gyönyörű gondolat áll, mégpedig az, hogy ez generációkon át fennmarad, és megőrizheti a család és az emberek emlékeit, akik viselték, mielőtt hozzánk került volna. Egy napon újra továbbadjuk a családban, ugyanúgy, mint az általunk vallott értékeket.

További arany ékszereket talál a sofia.sk/hu webáruházban